Белият дом и Конгресът от години търсят начини да ограничат влиянието влиянието

...
Белият дом и Конгресът от години търсят начини да ограничат влиянието влиянието
Коментари Харесай

Защо навред из Америка се забранява на китайските граждани да купуват земя

Белият дом и Конгресът от години търсят начини да ограничат влиянието въздействието на Китайската национална република и китайски компании като TikTok.

Подобна самодейност е подета и на локално равнище, въпреки това рядко да получава отзив, още по-малко - в България. По данни на " Вашингтон пост "  в 33 щата са сложени на разглеждане 81 законопроекта, целящи да забранят на китайското държавно управление, китайски компании и даже на китайски жители да купуват земеделска земя или парцели наоколо до военни бази. В щати като Алабама, Айдахо и Вирджиния антикитайски закони към този момент са признати.

Подкрепата са тези дискриминационни ограничения е двупартийна - поддръжниците им настояват, че ограничаващи ограничения са нужни, защото засягат закани за националната сигурност на Америка. Те показват, че китайското държавно управление може да организира шпионски интервенции върху територия, закупена наоколо до военни бази, както и че снабдяването на Съединени американски щати с храни може да бъде застрашено, в случай че враждебни задгранични субекти придобият прекалено много земеделска земя.

" Този въпрос има директно влияние върху всички поданици на Охайо ", разгласи щатската конгресменка na Републиканската партия Анджи Кинг, когато показа законопроект през юни, който ще сътвори ограничавания върху продажбата на земя, изключително земеделска благосъстоятелност, за някои компании и лица, които имат връзки с страни като като Китай, Русия или Северна Корея. " Нашата страна е оставена в уязвимо състояние за офанзиви от нашите врагове ".

AAJC, група за правата на американците от азиатски генезис, изразява тревога, че новите законопроекти надвишават опасенията за националната сигурност и биха могли да насърчат дискриминирането против американци от китайски генезис във време на възходящи закононарушения от омраза - връщайки се към първата половина на XX в., когато им е било неразрешено да имат благосъстоятелност.

" Вирее незнание, което кара хората да мислят, че защото сте китаец, вие сте част от китайското държавно управление ", акцентира някогашната представителка на щата Тексас Марта Уонг.

Китайското посолство в окръг Колумбия също осъди повсеместната законодателна самодейност.

" Търговските взаимоотношения сред Китай и Съединени американски щати са от изгода и за двете страни. Политизирането на търговията и вложенията е в несъгласие с правилата на пазарната стопанска система и подкопава доверието на хората в пазара на Съединени американски щати ", се споделя в изказване на посолството до " Вашингтон пост ". " Подобни ограничавания могат също да подхранят омразата против азиатците в Съединени американски щати и расовата дискриминация, т.е., са в цялостно несъгласие с американските полезности ".

Докато множеството законопроекти като този на Кинг не разрешават придобиването на благосъстоятелност върху земя, обвързана и с други " чуждестрани противници ", в това число Русия, Иран и Северна Корея, реториката на законодателите се концентрира съвсем напълно върху Китай. В някои щати законопроектите отиват отвъд таргетирането на правителствени субекти. Закон във Флорида* лимитира покупките на земя и на китайски жители, които са с нетуристически визи.

През 2023 година се следи растеж на антикитайските законодателни начинания, което предполагаемо се държи на загрижеността поради забелязания китайски шпионски балон, който необезпокоявано мина през забележителна част от територията на Съединените щати преди да бъде свален.

" Седмица откакто внесох законопроекта, китайският шпионски балон беше изстрелян над Монтана и това в действителност притегли всички в законодателната власт ", сподели щатският сенатор на Монтана Кен Богнър. 

Критиците упорстват, че посредством дейностите си Америка и обособените щати подхранват възходящите антиазиатски настроения в страната. Те посочват ръста на закононарушения от ненавист, които доближиха своята кулминационна точка по време на пандемията от ковид.

" Президентът Тръмп, наричайки COVID-19 " китайски вирус ", постави основите на това хората да упрекват Китай за личните си несгоди ", сподели конгресменката от Демократическата партия Джуди Чу, която е американка от китайски генезис и е показала законопроект за битка с рестриктивните мерки на собствеността върху земята. " Сега виждаме по какъв начин тази антикитайска тресчица поема по друг път, като политиците се пробват да завоюват политически точки, като стават все по-антикитайски настроени ".

84-годишната Уонг описа по какъв начин като дете години наред е живяла в фамилния склад за хранителни артикули, тъй като никой не е желаел да даде под наем или продаде дом на татко й.

" Ние не желаеме придвижване обратно към вида дискриминация, с която се сблъска татко ми ", сподели тя.

Натискът за ограничение на китайската благосъстоятелност се следи и в Конгреса, където през последните три години бяха импортирани минимум 11 законопроекта, целящи да лимитират пазаруването на земя от китайски компании и жители. Нито един не е признат, само че няколко към момента следва да бъдат прегледани. 

В обява в обществените медии предходната седмица републиканският конгресмен Дан Нюхаус разгласи, че " моделът на експанзия на Китай съставлява непосреден риск за нашите вериги за доставка на храни и националната сигурност ".
Много дискриминация за нищо?
Някои специалисти настояват, че опасенията за националната сигурност са пресилени, тъй като Китай и китайските бизнеси имат дребна част от земеделските земи в Съединени американски щати. По данни на американското Министерство на земеделието китайски вложители имат към 1% от американската земеделска земя и единствено на около 0,03% от тях се отглеждат хранителни култури. Останалите територии включват селски пътища, чифлици и несвързани със земеделието здания.

" За задачите на продоволствената сигурност, блокирането на китайски или други задгранични вложители, в този мотив няма доста логичност ", обяснява Джо Глаубер, основен икономист на Министерството на земеделието от 2008 до 2014 година и понастоящем старши откривател в Международния проучвателен институт за хранителна политика. " Ние към този момент изнасяме огромна част от това, което произвеждаме, тъй че не става дума за необходимост да държим тези неща вкъщи. Що се отнася до земеделската земя, това, което Китай има, е безусловно капка в морето ".

Американският съюз за цивилен свободи оспори конституционността на закона във Флорида, изтъквайки някои от същите причини, които накараха няколко висши съдилища на щата да отстранен необятните забрани за благосъстоятелност на земя от непознати жители на азиатски страни преди десетилетия, в това число основно решение на Върховния съд на Калифорния през 1952 година

" Забраната на хората да купуват къща въз основа на това от кое място са те е явно противоконституционна ", споделя Ашли Горски, водещ юрист в делото против щата Флорида. " Всеки в Съединените щати има право на идентична отбрана според Конституцията, в това число жителите на други страни ".

Критиците на ограничаващите ограничения предвиждат в бъдеще да набъбнат антикитайските законопроекти.

" Очакваме политическата изразителност по този въпрос да ескалира и също по този начин чакаме да бъде въведено и признато повече законодателство ", сподели Джон С. Янг, президент и изпълнителен шеф на AAJC. " Дори щатските законодатели желаят да наподобяват твърди към Китай сега и те се хващат за неща, които могат да управляват в личните си щатски законодателни органи, с цел да показват своята увереност ".
Завръщане към предишното
Съединените щати имат стабилен опит в налагането забрани против малцинствени групи да купуват парцели и да основават бизнес. На робите е било изцяло неразрешено да имат благосъстоятелност, до момента в който 13-ата и 14-ата ремонти на Конституцията не са утвърдени, надлежно през 1865 и 1868 година Почти век по-късно афроамериканците не престават да бъдат третирани като второкласен жители, изключително в южните щати.

Американците от азиатски генезис постоянно са били категорично посочвани в закони, които не разрешават правото им да получават земя, приети в началото на XX в. Показателен е горчивия опит на американците от японски генезис, милиони от които са държавни в концентрационни лагери по време на Втората международна война, до момента в който Съединени американски щати водят война с Япония. Мнозина от задържаните губят домовете и бизнесите си. Повече от четири десетилетия по-късно, в края на 80-те, Конгресът най-сетне приема да изплати репарации на жителите, които могат да потвърдят, че фактически са били държани в лагерите. Едва тогава е поднесено за първи път опрощение от Белия дом (Роналд Рейгън). 

Законите за непозната земя, ориентирани към американците от азиатски генезис, значително са отменени през 40-те и 50-те години на предишния век.

" Този въпрос датира още отпреди да обявим нашата самостоятелност ", показва Мика Браун, юрист от Националния център по земеделско право, добавяйки, че иронията е, че " бащите-основатели (на САЩ) обявиха, че повода да обявят независимостта е, тъй като са се уморили от тираничната политика на короната по отношение на това, което те дефинират като чужденци или нежители, притежаващи земя ".

Последните старания за ограничение на задграничната благосъстоятелност върху земя започнаха през 2019 година, когато китайският милиардер Сун Гуангсин предложи да построи вятърна плантация с 46 турбини в Югозападен Тексас, която да зарежда електропреносната мрежа на щата. Съпротива се появи, откакто стана ясно, че Сун има близки връзки с Китайската комунистическа партия и че земята е наоколо до военновъздушната база " Лафлин ". Проектът сполучливо мина ревизия от Комисията за задгранични вложения в Съединените щати - федерална организация, която го проверява дали представлява заплаха за националната сигурност. Републиканските щатски конгресмени въпреки всичко съумяха да го " убият ", откакто не разрешиха на всеки бизнес, обвързван с " враждебни народи ", да има достъп до електропреносната мрежа на Тексас или друга " сериозна инфраструктура ".

Миналата година законодателите от Северна Дакота подвигнаха паника, когато китайски конгломерат купи земеделска земя покрай военновъздушната база " Гранд Форкс " с вярата да построи мелница за царевица. Комисията за задгранични вложения в Съединените щати не извърши обстоен обзор, като изясни, че упоменатата база не е в листата назначимите военни уреди.

Но двама републикански сенатори от щата, Джон Хувен и Кевин Крамър, изпратиха писмо до американските Военновъздушни сили, в което настояха, че планът " съставлява забележителна опасност за националната сигурност ". Сделката беше прекъсната и щатският законодателен орган одобри законопроект, ограничителен правото на китайски компании да строят сходни планове върху земеделска земя или наоколо до военни бази.

Тази година още десетки щати вкараха законопроекти, а обсегът на някои се разшири, с цел да включи жители от " враждебни "  нации. Някои съдържат широкообхватен език, в това число законопроект в Луизиана, който щеше да забрани на лице от страна, считана за " задграничен съперник ", да купува или наема парцел наоколо до военна база – даже за тези жители с годни студентски визи. Законопроектът можеже да забрани на студентите да посещават университети наоколо до военни бази, подчертаха правни специалисти. Университетски чиновници и правозащитни организации се бориха против законопроекта, който бе отритнат през юни.

От 2021 година насам има 14 сполучливо признати " антикитайски "  закони на щастко ниво. 13 от тях в щати с републиканско болшинство, един - във Вирджиния, чийто щатски Сенат е доминиран от демократи. Повечето от законите не разрешават на китайското държавно управление или властта в други " враждебни народи "  да имат земеделска земя или имоти наоколо до военни бази, както и " сериозна инфраструктура "  (включително земя наоколо до нея) като пречиствателни станции за отпадъчни води. Повечето също по този начин уголемяват някои ограничавания върху компании, основани в тези страни.

Най-малко три закона постановат ограничавания срещу граждани при пазаруването на земя, по-конкретно - дистанцията им до военни бази. Смята се, че във Флорида са признати най-строгите санкции, в това число до пет години затвор, санкция от 5000 $, допустимо депортиране и загуба на имущество.

---

*Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис е кандидат-президент и към този момент втори в надпревата за номинацията на Републиканската партия. Срещу Десантис бяха отправени рецензии и от двете партии, откакто прикани Америка да приключи поддръжката за Украйна във войната й против Русия. Един от главните доводите на консерватора е, че истинската опасност за националната сигурност на Съединени американски щати не идва от Москва, а от Пекин.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР